Mobilproducenterne hører dårligt

Publikum og frivillige sendte en klar opfordring om socialt ansvar til mobilselskaberne på Roskilde ’08. Men det kniber desværre en del med selskabernes hørelse, viser de efterfølgende erfaringer med sidste års humanitære fokus.

Af Henrik Stubkjær og Esben Danielsen
Folkekirkens Nødhjælp og Roskilde Festival

Denne tekst blev også bragt på Politikens debatsider den 2. januar.

Midt i livemusikken og strålende solskin på Roskilde ’08 tog publikum sig tid til at sende en klar opfordring til de fem største mobilproducenter: Vores mobiler skal være produceret på en social ansvarlig måde. Opfordringen havde udgangspunkt i kampagnen Fair Phone – Fair Future, og for at illustrere alvoren bag opfordringen var den baseret på rapporten Bad Connections fra DanWatch, der viste, at de store mobilproducenter henter flere af deres materialer og mineraler i det afrikanske land Congo – men at denne produktion har alvorlige konsekvenser for lokalbefolkningen i det borgerkrigshærgede land i det centrale Afrika.

DanWatchs rapport pegede på, at der mangler initiativer, der kan sikre en social ansvarlig produktion. Mineproduktion, f.eks. af mineralet kobolt, der bruges i mobiltelefonernes batterier, foregår under elendige og farlige forhold. I mange tilfælde udfører børn det hårde og forurenende arbejde i minerne – et arbejde, der ikke er klassificeret som egnet for børn.

Gæsterne på Roskilde Festival tog stilling: Det er ikke i orden. Mobilproducenterne må sikre, at menneskerettigheder overholdes, og at produktionen foregår socialt ansvarligt. Det må kunne lade sig gøre at producere en fair mobiltelefon. Congos mineraler er en rigdom, som faktisk kunne bane vejen for en positiv udvikling i landet. Eksportindtægter er nødvendige for at åbne vejen til udvikling, mad, sundhed og dermed en lysere fremtid for congoleserne. Virksomheder, der handler med Congo, må tage deres ansvar på sig. Men det kniber åbenbart med hørelsen hos mobilselskaberne.

I dag – et halvt år efter Roskilde ’08 – er det kun to ud af fem mobilproducenter, der har kommenteret opfordringen fra festivaldeltagerne.  Sony Ericsson, Motorola, LG, Nokia og Samsung var (som de fem største aktører på markedet) alle med i undersøgelsen. Roskilde Festival og Folkekirkens Nødhjælp har forsøgt at få kommentarer til underskriftsindsamlingen fra de fem mobilproducenter, men kun Motorola og Sony Ericsson har svaret. Motorola betoner i deres svar, at der ikke er noget firma, som alene kan gøre en forskel. De arbejder for at få fokus på leverandørkæder og vægter samarbejde med lokale organisationer for at sikre en socialt ansvarlig produktion.

Sony Ericsson fokuserer også på leverandørkæder i deres svar. Selskabet arbejder bl.a. med langsigtede samarbejder med støtte og incitament for at forbedre leverandørernes sociale ansvarlighed. Vi sætter pris på dialogen med Motorola og Sony Ericsson – og ikke mindst at de giver udtryk for at tage deres ansvar seriøst.

Rapporten ’Bad Connections’ viste, at det kan lade sig gøre at kortlægge leverandørkæden fra mineproduktion i Congo til den færdige mobiltelefon sælges i Danmark. Det tegner positivt for Motorola og Sony Ericssons fokus på netop at styrke og forbedre leverandørkæden. Det bliver spændende at se, om det også fører til konkrete forbedringer for arbejderne i minerne i Congo.

Vi er dog kede af ikke at have hørt fra LG, Nokia og Samsung, som ser ud til at tage let på deres ansvar – i stedet for at se på, hvordan deres produktion kan blive en positiv erfaring for de hårdt arbejdende congolesere. De risikerer, at deres aktiviteter fører til farlige arbejdsforhold og udsigtsløs udnyttelse af det fattige land.

Det kan køberne af mobiltelefoner heller ikke være tilfredse med. Vi kan købe seje mobiler i Danmark, og det er mobilproducenternes fortjeneste. Men var det ikke rimeligt, at dem, som er med til at knokle for at skaffe materialer til vores flotte mobiler, også får deres andel af belønningen.

 
Tilbage
 
Foto: Nanna Kreutzmann / Rockphoto
E-mail
Adgangskode
Husk mig
Glemt password?
Ophavsretten tilhører Roskilde Festival.
Informationerne må alene anvendes til eget ikke-kommercielt brug.
Dette site anvender cookies.
Læs mere om brugen...