D
    T
    M
    S
til Roskilde Festival 2015 - 27. juni til 4. juli
tirsdag 27.03.12

Prøv du at gøre en forskel, når du ikke eksisterer!

Kvindernes U-landsudvalg kæmper for kvinders rettigheder i Mali.

Af: Martha Louise Madsen

Sygesikringsbeviset findes, men du må ikke få et, for du har ingen penge og kan ikke betale for det. Dit CPR-nummer gælder ikke, og du kan ikke gå i skole, du får ikke tilsendt valgkort, du kan ikke få en bankkonto eller et job, og du kan ikke blive gift. Du eksisterer ikke.

Sådan lever størstedelen af pigerne og kvinderne i Mali. De officielle papirer – fødselsattest, vielsesattest og identitetskort – koster penge, og pigerne skal giftes ind i en anden familie. Så hvis de fattige familier finder penge til papirerne, får sønnerne dem.

Mali er verdens fjerdefattigste land, og hvis det skal ændre sig, kræver det, at halvdelen af befolkningen får lov at hjælpe til, nemlig kvinderne.  De er næsten alle sammen sat uden for indflydelse. De kan ikke gå i skole eller stemme, de kan ikke give deres børn en bedre fremtid – uden en vielsesattest eksisterer børnene heller ikke – og hvis en mand ikke gider sin kone længere, kan han sætte hende på gaden og glemme hende.


Den danske NGO Kvindernes U-landsudvalg (KULU) samarbejder med kvindeorganisationen FEMNET-Mali om kampagnen ’Giv en pige ret’. For de indsamlede penge køber FEMNET-Mali papirer, som de uddeler til pigerne og kvinderne ved store festlige arrangementer.

– FEMNET-Mali fortæller os, at sikring af pigers og kvinders adgang til rettigheder gennem rettighedspapirer giver dem selvværd og redskaber til at kæmpe for deres ret. Det har jeg selv set under besøg i Mali. Samarbejdet er utrolig vigtigt og nødvendigt, specielt lige nu hvor der i Mali foregår en kamp for at bevare kvinders rettigheder, fortæller KULU’s forkvinde Janice G. Førde.

Roskilde Festival har støttet KULU’s arbejde med 30.000 kroner fra 2011’s overskud.

Rettighedspapirer giver Maliske piger selvværd. Foto: Kulu
 

Skriv en kommentar

Du skal være logget på for at kunne kommentere
LOG PÅ HER
Vi mangler oplysninger på din brugerprofil og vil derfor bede dig opdatere din profil ved at benytte følgende link:
Redigér profil
400tegn tilbage
Vi benytter reCAPTCHA
Tilbage
Tilmeld dig nyhedsbrev
 
 
 
 
 
E-mail
Adgangskode
Husk mig
Glemt password?
Ophavsretten tilhører Roskilde Festival.
Informationerne må alene anvendes til eget ikke-kommercielt brug.
Dette site anvender cookies.
Læs mere om brugen...