D
    T
    M
    S
til Roskilde Festival 2015 - 27. juni til 4. juli


Fotos: Casper Mortensen

Jul og asyl på Nørrebro

2012 var året, hvor Roskilde Festival havde fokus på unge uledsagede asylansøgere i Norden. For at få et bedre indblik i livet for unge asylansøgere, besluttede Roskilde Festival at tage med Ung-til-Ung projektet til julehygge en kold december-aften.

Kulden bider i kinderne, da vi mødes på Nørrebro en tirsdag aften i december. Vi har aftalt at mødes i Trampolinhuset, før vi skal følges med asylansøgerne til kulturhuset Støberiet, hvor der venter julestue.

En ung asylansøger fortæller os, hvordan han bruger op mod to timer på transport for at komme hertil fra det asylcenter, han bor i til daglig.

En af de frivillige præsenterer os og vores formål med at være taget med. Det meste forgår på engelsk, mens en af asylansøgerne oversætter til arabisk. Selvom rummet, vi befinder os i, ikke ser ud af særlig meget, og planen for resten af aftenen er helt enkel, er der alligevel ingen tvivl om vigtigheden af, at der er planlagt noget for de fremmødte.

Så sætter vi os alle sammen ved bordet med den grønne juledug, der er pyntet med gran, og går i gang med at lave forskelligt farvede guirlander. Både de ca. 10 fremmødte asylansøgere og de frivillige er dybt koncentrerede, og der bliver helt stille i rummet.

”Det handler om at have noget regelmæssigt at møde op til, og aktiviteterne afhjælper ventetiden og uvisheden.”, fortæller en asylansøger og sætter den sidste ring på guirlanden. ”En aften med Ung-til-Ung projektet er værd at rejse langt for,” fortsætter han.

”Finish!”, siger en anden asylsansøger og smiler over hele hovedet, og så hjælper vi hinanden med at hænge resultatet op i loftet til alles store begejstring.

I mellemtiden er der blevet sat rugbrød, karrysild og frikadeller frem på et andet julebord – så er det spisetid.

Cecilie, der er frivillig i Ung-til-Ung, fortæller, at hun altid gerne har villet hjælpe asylansøgere. Vi bemærker da også hurtigt, hvordan Cecilies og de andre frivilliges tilstedeværelse i høj grad bliver værdsat af asylansøgerne, da de hilser på hinanden og udveksler kram.

”Ung-til-Ung aftnerne er altid rigtig hyggelige, og noget jeg ser frem til,” siger Cecilie. ”Jeg tror dog, at man skal finde en balance i tingene, for ikke at blande asylansøgernes liv for meget med sit privatliv. Ellers kan det måske blive lidt hårdt, tror jeg,” forstætter Cecilie, da vi spørger hende, om der ikke er mange følelser indblandet i at være frivillig i Ung-til-Ung.

Roskilde Festival takker for DIN hjælp
Ung-til-Ung projektet og de frivillige arrangerer aktiviteter for asylansøgerne hver anden uge, hvor asylansøgere kan deltage i og dyrke et netværk af ligesindede og derved opretholde en relativt normal hverdag, set i lyset af deres ellers begrænsede muligheder. Indtil nu har det resulteret i både udflugter til både Tivoli, bowlingturer o. lign.

I forbindelse med Standpunkt-indsamlingen 2012 blev der indsamlet godt 350.000 kr., som er blevet ligeligt fordelt mellem tre udvalgte projekter; Ung-til-Ung, Fritid for flygtninge og Trampolinhuset. Roskilde Festival vil derfor gerne takke dig, der støttede indsamlingen og bidrog til at gøre en forskel for mange af asylansøgerne i Danmark.

Video: Publikum kom med pengene

Folk på fire nordiske hjemløse-aviser blev overraskede, da de fik besøg af de unge publikummer med en en stor check.

Video: Julemandens værksted

1000 julegaver bliver pakket af frivillige - og efterfølgende doneret til udsatte familier.

E-mail
Adgangskode
Husk mig
Glemt password?
Ophavsretten tilhører Roskilde Festival.
Informationerne må alene anvendes til eget ikke-kommercielt brug.
Dette site anvender cookies.
Læs mere om brugen...