D
    T
    M
    S
til Roskilde Festival 2015 - 27. juni til 4. juli
Foto: Rockphoto
Foto: Rockphoto

Make Peace, Not Walls

Under festivalen var en fem meter bred og otte meter høj mur opført på Festivalpladsen som symbol på det humanitære fokus, "Make Peace, Not Walls".

Publikum og kunstnere blev opfordret til at komme forbi og sætte deres navn på muren for at vise deres modstand mod opførelsen af den israelske mur, der både berører palæstinensere og israelere på Vestbredden og i Gaza. Rigtigt mange tog imod opfordringen.

Bag muren lå Cafe Behind the Wall, der blev betjent af frivillige, der havde været i Palæstina og Israel. Gæsterne i cafeen kunne høre historier eller se videoer fra området berørt af muren. Rigtig mange festivalgæster stak hovedet ind bag cafeens perleforhæng og blev klogere på konflikten i Mellemøsten.

Fire eventgrupper gjorde deres til at skabe mere opmærksomhed omkring murens indflydelse på den civile befolknings dagligdag. I opsigtsvækkende hvide kedeldragter var de med til at guide festivalgæsterne ned til muren og cafeen ved Orange Scene og Mindelunden.

Det humanitære fokus Make Peace, Not Walls på Roskilde Festival 2004 skabte voldsomme reaktioner. Den israelske ambassadør lagde ud med at fordømme projektet, da han hørte om det, og siden hen har mange ytret holdninger for og imod projektet og især Folkekirkens Nødhjælps rolle, som nogle mente var for politisk.

Men Roskilde Festival og Folkekirkens Nødhjælp har hele tiden holdt fast i fornuften i Make Peace, Not Walls. "Hvis vi skal tale de undertryktes sag, skal vi gøre noget, selvom det koster," understreger Thomas Ravn, informationschef i Folkekirkens Nødhjælp. "Flere parter var utilfredse med, at FKN ville bruge statens penge på, hvad man mente, var for politisk en sag. Men pengene til projektet er taget fra private donationer, ikke den offentlige del af midlerne". Rigsrevisionens undersøgelse i oktober 2004 bekræftede i øvrigt, at det er helt lovligt, som projektet har kørt.

"Roskilde Festival vil fortsat tage fat på humanitære emner, der kan vise sig at være kontroversielle. Vores fokus er at støtte direkte, hvor det batter. - Også steder hvor det gør ondt at se i øjnene, at mennesker er i nød. Vi synes, det er forkert at se bort fra områder af politiske årsager, hvor folk har brug for hjælp. Det er en menneskeret at få hjælp i nødens stund og en menneskepligt at hjælpe," siger Roskilde Festivals talsmand, Esben Danielsen.

E-mail
Adgangskode
Husk mig
Glemt password?
Ophavsretten tilhører Roskilde Festival.
Informationerne må alene anvendes til eget ikke-kommercielt brug.
Dette site anvender cookies.
Læs mere om brugen...