D
    T
    M
    S
til Roskilde Festival 2015 - 27. juni til 4. juli
Foto: Jeca Taudte

Fair Phone - Fair Future

Fair trade skulle være mere end chokolade og bananer. I 2008 var festivalens humanitære fokus på elektronik og kravet om fair omstændigheder for store virksomheders handel med mineraler.

Som forbruger havde man i senere år haft lettere ved at købe fair trade-varer, men dette gjorde sig i 2008 endnu ikke gældende for store varegrupper som elektronik.

Roskilde Festival mener, at fair trade skulle være mere end chokolade og bananer. Det skulle være muligt at købe mobiltelefoner hos forhandlerne, hvor større dele af indtjeningen på komponenterne i telefonen går direkte til lokalsamfundene, hvor de er udvundet.

Roskilde Festival og Folkekirkens Nødhjælp var i 2008 sammen om kampagnen "Fair Phone – Fair Future", som satte fokus på store elektronikvirksomheders ansvar for en bæredygtig udvikling også på dette område.

Vi ville skabe opmærksomhed omkring den rigdom, som ligger lige for næsen af lokalbefolkningen i DR Congo, men som de ikke har mulighed for en fair indtjening på.

DR Congo er et af de største eksportlande for verdens forbrug af kobolt, et mineral som er uundværligt i fremstillingen af bl.a. mobiltelefoner og computere. Alligevel er lokalbefolkningen fortsat forarmet.

Vi ønskede at presse på for en fair trade-certificeret handel med mineraler som kobolt, så du som forbruger kunne forsikre dig om, at ingen havde lidt skade under udvindingen – og at en større andel af pengene ville tilkomme lokalbefolkningen.

Roskilde Festival havde i mange år været bevidst omkring fair handel og selv gjort et arbejde på indkøbssiden, men i 2008 var det på tide at træde skridtet videre.

Det afrikanske land DR Congo havde længe været plaget af borgerkrig. Jagten på mineralholdig jord mentes at have pustet til ilden igennem den lange krig mellem stammefolk. Overskuddet fra den humanitære pantindsamling blev doneret fuldt til humanitære initiativer lokalt i DR Congo.

Du kan læse om mineralsektorens unfair metoder i Danwatchs rapport:

http://www.danwatch.dk/images/rapport_version_1.1.pdf

Fair Trade-nyheder 2008

Mobilproducenterne hører dårligt
Publikum og frivillige sendte en klar opfordring om socialt ansvar til mobilselskaberne på Roskilde ’08. Men det kniber desværre en del med selskabernes hørelse, viser de efterfølgende erfaringer med sidste års humanitære fokus.
Sidste års festivalpant er blevet til grøntsagsfrø og vandkander i Malawi
Pantindsamlingen har igen kastet et flot resultat af sig, trods mudderet sidste år
Nye fair trade-produkter klar til Roskilde '08
I år giver Roskilde Festival den en tand mere for fair trade.
Radiohead: Tag toget til Roskilde
Englænderne opfordrer publikum til at rejse miljøvenligt til festivalen
Møde for fair mobiltelefoner afholdt med succes
Eksperter, ungdomspolitikere og mobilindustrien mødtes tirsdag i en dialog om fremtiden for lande som DR Congo.
Fair Fashion
Folkekirkens Nødhjælp har for nylig lanceret deres anden fair trade-kollektion, der igen i år vil kunne købes på Roskilde Festival.
Tusindvis af sms’er direkte til mobilgiganterne
Få verdens største mobilkoncerner til at shoppe mineraler på en mere fair måde ved at sende en protest pr. sms til din mobilfabrikant.
E-mail
Adgangskode
Husk mig
Glemt password?
Ophavsretten tilhører Roskilde Festival.
Informationerne må alene anvendes til eget ikke-kommercielt brug.
Dette site anvender cookies.
Læs mere om brugen...