D
    T
    M
    S
til Roskilde Festival 2015 - 27. juni til 4. juli

Foto: Anders Guld

Dansk/Roskilde Ordbog

Når Roskilde Festival hvert år bliver sat i gang, og festivalområdet fyldes med gæster, frivillige og kunstnere, udgør festivalen verdens største midlertidige by. Som i enhver by har ’indbyggerne’ deres helt eget sprog med lokale ord og udtryk. Derfor giver vi dig her en lille parlør med de 25 vigtigste Roskilde-udtryk, så du kan træne festivaldialekten hjemmefra og lyde som en ægte indfødt, når du ankommer til festivalen.

Agora: Campingområdet på Roskilde Festival er opdelt i nabolag, og agoraer er de små torve, der hører til de enkelte områder. Ordet Agora stammer fra græsk og betyder 'åben plads til forsamling'. I agoraerne kan du finde toiletter, opladningsboder, fællesgrill og bålplads. Det er også her, de orange servicevagter holder til. I de fleste agoraer vil der være forskellige aktiviteter og events i løbet af opvarmningsperioden.

Apollo er navnet på Roskilde Festivals nye elektroniske scene – i warm-up-dagene (musikken spiller 1. - 4. juli) kalder vi den nye satsning Apollo Countdown. I traditionen fra Pavilion Junior fokuserer Apollo Countdown overvejende på nordiske, nyudklækkede kunstnere.

Arena: Arena er Roskilde Festivals største overdækkede scene med plads til ca. 17.000 mennesker. Scenen rummer alle musikgenrer, og du vil med garanti få mange fede koncertoplevelser her. Indtil 2003 hed scenen ’Grøn Scene’, og man vil derfor stadigvæk kunne høre nogle af de gamle festivalrotter holde stædigt fast i det navn.

Badesøen: Roskilde Festival har selvfølgelig også sin egen sø, hvor du kan få en forfriskende dukkert, samtidig med at det kan tælle for et bad. Så sørg for at få bikinien eller badebukserne med i rygsækken.

Biografen: Ingen by uden egen biograf, så selvfølgelig har Roskilde Festival også det. Dens officielle navn er Roskilde Cinema. Her kan du slappe af i de bløde sæder og se alt fra dokumentarer til Danmarkspremierer på Hollywood-komedier.

BYcenter: Campingområdet på Roskilde Festival har to ’bymidter’: et i det østlige område og et i det vestlige. Indtil festivalpladsen åbner, er det i BYcentrene, du kan finde det største udvalg af boder og butikker. Der vil være et stort udvalg af mad og drikke samt boder, hvor du kan købe tøj og accessories.

Cosmopol: Cosmopol er Roskilde Festivals scene der præsenterer den profilstærke del af hiphop og R&B, den udadvendte del af elektronisk musik og den storbyorienterede del af verdensmusikken. Scenen har plads til 6.000 mennesker. Du kan med fordel smutte forbi Cosmopol, hvis du ikke har andet på dit program, for her venter altid en god oplevelse, og du vil opdage helt nye musikarter, du aldrig før har hørt om.

De orange veste: De Orange Veste er betegnelsen for de rare servicemedarbejdere, som du kan finde – iført orange veste selvfølgelig – rundt omkring på campingområdet. De kan hjælpe med gode råd og nyttig information eller være behjælpelige, hvis du fx skal af med skrald fra din lejr.

Festivalradio: Roskilde Festivalradio er Roskilde Festivals egen radiostation. Under hele festivalen holder Roskilde Festivalradio dig opdateret om musik, underholdning og nyheder på 92,3 MHz. Derudover afholder de også events, som for eksempel det årlige nøgenløb lørdag middag.

Gloria: Gloria er Roskilde Festivals nye miniscene fra 2011, der tager hånd om alt det, der ellers ville drukne i for store publikumsmængder.

Green Footsteps: Green Footsteps er Roskilde Festivals klimakampagne. Hvert år bliver festivaldeltagerne gennem forskellige utraditionelle tiltag opfordret til at deltage i Green Footsteps og på den måde gøre noget godt for miljøet.

Mindelunden: Mindelunden er et lille område vest for Orange Scene. Det blev etableret af Roskilde Festival i 2001 til minde om de ni personer, der omkom under en ulykke foran Orange Scene i 2000. Hvert år, når festivalen starter, sørger Roskilde Festival for, at der bliver lagt blomster ved mindestenen.

More than music: More than music er betegnelsen for alle de planlagte aktiviteter, der foregår ud over musikken på Roskilde Festival. Det dækker over alt fra Roskilde Cinema, badesøen, skate-området til nøgenløb, skattejagt på campingområdet, digtoplæsning, danseopvisninger og midlertidige installationer. More than music giver dig et væld af muligheder for at opleve, blive underholdt og prøve nye og anderledes ting, mens du er på festival.

Odeon: Odeon er Roskilde Festivals bæredygtige scene med plads til ca. 5.000 mennesker. På scenen bruges energibesparende LED-belysning, og hele handelsområdet omkring Odeon har fokus på økologi og bæredygtighed.

Orange feeling: Orange feeling er Roskilde Festival – det er det, der får folk til at vende tilbage år efter år. The Orange feeling kan være svær at beskrive – den skal prøves – og du vil vide det, når du oplever den. Men pas på – den kan være stærkt vanedannende!

Orange Press: Som enhver anden by har Roskilde Festival også sin egen avis. Avisen hedder Orange Press, og den vil ugen igennem holde dig opdateret om – ja, nok ikke alt – men så i hvert fald en stor del af, hvad der foregår, både på campingområdet og på festivalpladsen, når det og den åbner.

Orange Scene: Orange Scene og den orange canopy har siden 1978 været Roskilde Festivals vartegn. Der er plads til ca. 60.000 personer foran scenen, og det er her, du vil opleve hovednavnene give fantastiske koncerter.

Pavilion: Pavilion er den lille rockscene på Roskilde Festival med plads til ca. 2.000 mennesker. I warm-up-dagene hedder scenen Pavilion Junior, og her giver nordiske upcoming-navne koncert. Under musik-dagene rummer Pavilion alt fra skrøbelige guitarister til tung norsk heavy, og det er her, du kan opleve nogle af de lidt mere ukendte navne.

Pitten: Når folk siger ”hva’ så - skal vi i pitten til den næste koncert” kan du roligt sige ja, hvis du ellers vil danse og synge med helt oppe foran. Pitten er nemlig området oppe foran Orange Scene og Arena, hvor du kan få den mest intense koncertoplevelse. Før hver koncert kan du stille dig i kø til at komme i pitten og dermed være med helt oppe foran til dine yndlingskunstnere.

Program: Programmet er den lille ’bog’, du vil få udleveret, når du bytter din billet til et armbånd ved indgangen, og det vil blive dit kæreste eje under hele festivalen. Programmet indeholder alle festivalinformationer og kan give svar på alle spørgsmål her i livet – næsten – og du vil opdage, at du, hver gang du prøver at planlægge noget, vil starte sætningen med ”jeg skal lige tjekke mit program… ”.

Skate: Skate er et stort skate-anlæg i campingområdets nordvestlige hjørne, der er åbent for alle, både folk, der ønsker selv at skate, og alle dem, der bare vil hænge ud og kigge på. Derudover bliver der hvert år i warm-up-dagene afholdt både street skate-konkurrencer og opvisninger.

Standpunkt: Standpunkt er udtrykket for Roskilde Festivals holdningsmæssige fokus. Det er her, vi gør en ekstra indsats for at få folk til at åbne øjnene for nogle af verdens problemer. I 2012 sætter Standpunkt fokus på unge uledsagede asylansøgere i Norden, der har kæmpet sig vej til norden uden familie eller netværk. 
Standpunkt arbejder for at få asylansøgere til at blive en del af the orange feeling. Det gør vi for det første ved at inkludere asylansøgere i frivilligt arbejde sammen med en masse andre festivaldeltagere, og for det andet ved at arrangere aktiviteter både før, under og efter festivallen. Læs mere om Standpunkt her.

Urinstøv: Alle, der har hørt om Roskilde Festival, har nok også hørt udtrykket ’urinstøv’. Urinstøv er et velkendt fænomen på festivalen, men det lyder værre, end det er. Urinstøv er betegnelsen for det støv, der bliver hvirvlet op, når ca. 120.000 mennesker bevæger sig rundt på et festivalområde, der er placeret oven på grus, men selvom det nok ikke helt kan udelukkes, at noget af støvet kommer fra områder tæt på hegnet eller toiletterne, er ikke farligt eller sundhedsskadeligt.

Vest: Campingområdet er opdelt i to områder. Området vest for togbanen hedder camping West, men bliver i daglig tale bare kaldt Vest. I Vest ligger Roskilde Festivals togstation og det er også her, du finder skate-området.

Warm-up: Warm-up er de dage, hvor campingområdet er blevet åbnet for publikum, men hvor selve festivalpladsen med alle scenerne endnu ikke er åben. Det er under warm-up-dagene, at de fleste more than music-aktiviteter foregår, og mange mener, at warm-up-dagene udgør halvdelen af oplevelsen ved at være på Roskilde Festival.

Øst: Campingområdet øst for togbanen hedder camping East, men bliver som regel bare kaldt Øst. I Øst finder du badesøen, en fiskesø og Roskilde Cinema. Det er også på den østlige side af togbanen, at selve festivalpladsen ligger.

E-mail
Adgangskode
Husk mig
Glemt password?
Ophavsretten tilhører Roskilde Festival.
Informationerne må alene anvendes til eget ikke-kommercielt brug.
Dette site anvender cookies.
Læs mere om brugen...