Kan du ikke se denne HTML mail?Klik her
Roskilde Festival sætter fokus på asylansøgeres forhold
Festivaldeltagerne på årets festival skal bl.a. søge asyl for at komme gennem nåleøjet til gratis morgenmad.

Søg morgenasyl! Sådan lyder udfordringen til publikum på årets Roskilde Festival. Morgenasylet er et af initiativerne i Poor City-området, som er den konkrete udfoldelse af festivalens Standpunkt på selve pladsen.

Standpunkt-kampagnen, der sætter fokus på unge asylansøgeres forhold i Danmark og Norden, er netop skudt i gang.

”Der bliver og er blevet talt meget om fattigdom og ulighed i Danmark i det seneste år, og vi har selv med vores Standpunkt-kampagne været med i debatten. Det forsætter vi med i 2012-kampagnen, hvor vi især sætter fokus på de ulige vilkår, som nogle mennesker lever under – også i Danmark – men som man måske generelt ikke er så opmærksomme på. Det er vigtigt for os at spejle samfundet omkring os og tage et standpunkt,” fortæller Roskilde Festivals talskvinde Christina Bilde om baggrunden for kampagnen.

Målet med kampagnen er at åbne festivaldeltagernes, men også gerne andres, øjne for asylansøgernes vilkår og få dem til at tage stilling, og måske endda være med til at skabe en forandring. Under festivalen tager kampagnen konkret form i området Poor City, hvor festivalens frivillige sammen med asylansøgere laver de forskellige aktiviteter.

Morgenasyl er første udfordring
I Poor City kan heldige festivaldeltagere bl.a. få serveret gratis morgenmad, hvis de vel at mærke kommer gennem nåleøjet til det såkaldte Morgenasyl. Her serverer festivalen morgenmad til de heldige, der klarer sig igennem Standpunkts asylsystem, hvor de fuldstændig som asylansøgere skal søge om asyl og opholdstilladelse. De festivalgængere, der slipper gennem nåleøjet, får morgenmad, der er lavet af unge asylansøgere og en kok fra Asylcenter Avnstrup. Det personlige møde mellem asylansøgere og publikummer er nemlig også en væsentlig del af Standpunkt-kampagnen.

”En del af de asylansøgere, der er så heldige at få asyl i Danmark, eller som får muligheden for at flytte ud af asylcentrene, oplever, at det er svært at lære danskerne at kende. Vi tror på, at en af vejene til at få folk til at tage stilling ligger i mødet mellem mennesker. Det vil vi gerne skabe mulighed for og opfordre til. Inklusion frem for eksklusion, er hovedtemaet,” siger Christina Bilde.

OM STANDPUNKT
Roskilde Festival er en festival med holdning. Det har vi altid været. Med Standpunkt-kampagnen tager vi stilling til et emne og opfordrer vores deltagere til at gøre det samme. I 2011 og 2012 tager vi et Standpunkt over for den fattigdom og ulighed, der findes i vores egen baghave og opfordrer andre til at gøre det samme, så vi sammen kan skabe forandring.

Læs mere om Standpunkt


Vi ses på Roskilde Festival 5. - 8. juli 2012
(warm-up fra 30. juni til 4. juli)