Kan du ikke se denne HTML mail?Klik her
Festivaloverskud til asylprojekter i Norge og Sverige
Foreningen Roskilde Festival donerer 500.000 kr. til norske og svenske organisationer, der arbejder på at gøre livet bedre for asylansøgere.

Roskilde Festival har i 2012 fokus på asylansøgeres forhold. I den forbindelse har festivalen doneret over 4 mio. kroner til asylprojekter i Danmark, og nu er turen kommet til otte svenske og norske projekter.

Organisationerne, der er udvalgt med hjælp fra det svenske og norske publikum, arbejder for at sikre bedre forhold for asylansøgere og udokumenterede flygtninge, med bl.a. lægehjælp og juridisk bistand. Organisationerne arbejder også for at sætte fokus på asylansøgeres forhold og skabe netværk, hvor asylansøgerne kan få støtte og hjælp til de mest basale behov.

Med hjælp fra publikum
Om donationerne til de norske og svenske organisationer siger talskvinde for Roskilde Festival Christina Bilde:

”Det er vigtigt for os at gøre opmærksom på forholdene for asylansøgere, og dette begrænser sig ikke kun til vores egne landegrænser. Det kan man ikke gøre alene ved at støtte økonomisk. Derfor har vi også spurgt vores publikum til råds, så de er med til at tage stilling. Organisationerne er fundet med hjælp fra vores norske og svenske publikum, der via Facebook gav bud på projekter og organisationer, der har brug for en hjælpende hånd.”


Støtte til Palestinerleir i Norge
Blandt projekterne, der modtager en donation fra Roskilde Festival, er Palestinerleir i Norge, som er en forening der arbejder for at forbedre palæstinensiske flygtninge og asylansøgeres rettigheder. Palestinerleir startede tilbage i april 2011, hvor palæstinensiske flygtninge og asylansøgere startede deres egen flygtningelejr ved Jacobsen Kirke i Oslo. Lejren nåede at blive den længst sammenhængende demonstration i Norges historie, før den blev revet ned d. 6. september 2012.

Foruden Palestinerleir støtter Roskilde Festival også: Läkare i världen, Rosengrenska Stiftelsen,  Ingen människa är illegal, Flyktninggruppernas Riksråd, Asylgruppen i Malmö,  Malmö – Fristad för papperslösa og Selvhjelp for innvandrere og flyktninger.

Yderligere information
Christina Bilde, talskvinde 
M: christina.bilde@roskilde-festival.dk
T: 46 36 66 13

Læs mere om donationerne her:
http://roskilde-festival.dk/dk/om_roskilde/standpunkt/standpunkts_donationer/

Fakta
Foreningen Roskilde Festival er foreningen bag Roskilde Festival. Foreningen Roskilde Festival uddeler penge til humanitært, kulturelt og almennyttigt arbejde til gavn for mennesker verden over. Siden de tidlige 70'ere har Foreningen Roskilde Festival uddelt over 175 millioner kroner til bl.a. Støt Krigens Ofre i Irak, Læger uden Grænser, Amnesty International, Red Barnet og WWF Verdensnaturfonden.

De 500.000 kr. er fordelt mellem:
”Läkere i världen”, Sverige
- En gratis klinik i Stockholm, hvor asylansøgere og udokumenterede flygtninge, kan få lægehjælp af de frivillige læger og sygeplejesker. Da udokumenterede flygtninge, er uden rettigeheder, er hospitalsbesøg ofte forbundet med frygt for at blive sendt ud af landet. Hos Läkare i världen kan både asylansøgere og udokumenterede flygtninge både modtage lægehjælp og juridisk hjælp til deres asylansøgninger, under tavshedspligt.

”Rosengrenska stiftelsen”, Sverige
- Et uafhængigt netværk af læger og sygeplejersker. Her kan flygtninge i skjul kontakte stiftelsens hotline og derigennem komme i kontakt med behandlere og modtage hjælp. Derudover samarbejder Rosengrenska med andre almennyttige organisationer, der hjælper asylansøgere og udokumenterede flygtninge.

”Palestinerleir”, Norge
- Palestinerleir arbejder for at forbedre palæstinensiske flygtninge og asylansøgeres rettigheder og skabe en human asylpolitik. Palestinerleir startede tilbage i april 2011 hvor palæstinensiske flygtninge og asylansøgere, startede deres egen flygtningelejr ved Jacobsen Kirke i Oslo. Lejeren nåede at blive den længst sammenhængende demonstration i Norges historie, før den blev revet ned d. 6. september 2012. Palestinerleir arbejder fortsat med at sikre palæstinensiske flygtninges forhold og rettigheder i Norge.

”Ingen människa är illegal”, Sverige
- Netværket ’Ingen människa är illegal’ hjælper afviste asylansøgere, der er gået under jorden. Netværket arbejder ud fra devisen, at alle mennesker har ret til at bosætte sig hvor som helst i verden – ingen er illegale. Der findes netværk af Ingen människa är illegal i Östersund, Norrbotten, Uppsala, Stockholm og Gothenburg, der hjælper med alt fra at viderebringe madrester til at hjælpe personer der måtte ha brug for det til lægen.

”Flyktinggruppernas Riksråd” (FARR), Sverige
- Denne paraplyorganisation hjælper en lang række af mindre organisationer der alle arbejder med at forbedre flygtninge og asylansøgeres forhold i Sverige. Derudover arbejder organisationen på, at ligge pres på de svenske myndigheder, for at forsvare retten til asyl. Flyktninggruppernas Riksråds mål er, at opnå humane og anstændige forhold for flygtninge og asylansøgere.

”Asylgruppen i Malmö” og ”Malmö – Fristad för papperslösa”, Sverige
- En organisation, der hjælper flygtninge og afviste asylansøgere med alt fra lægehjælp til advokatbistand. Derudover arbejder Asylgruppen i Malmö også på at råbe politikerne op, for at sikre en human asylpolitik. Malmö – Fristad för papperslösa er et projekt under Asylgruppen i Malmö, der arbejder på at forbedre forholdene for afviste asylansøgere, der stadig bor i Sverige. Projektet favner om en række foreninger, virksomheder og institutioner, der gratis eller meget billigt hjælper afviste asylansøgere, med alt fra mad, tøj og møbler, til overnatningsmuligheder, træningsfaciliteter og skolegang.

”Selvhjelp for innvandrere og flyktninger”, Norge
- Selvhjelp for innvandrere og flygtninger (SEIF), der også modtager en donation, hjælper flygtninge og asylansøgere med hjælp til selvhjælp gennem information og værktøjer. SEIF hjælper med alt fra opholdstilladelser, genforeninger, tvangsægteskaber og æresrelateret vold til problemer med arbejde og økonomiske problemer. 

Vi ses på Roskilde Festival 2013
29. juni - 7. juli