Kan du ikke se denne HTML mail?Klik her
Roskilde Festival byder på det største kunstprogram nogensinde
Charlie Todd, Steve Powers, Einat Amir, RAUMLABOR og mange flere.

Roskilde Festival er en musikfestival. Men den er også meget, meget mere. I år er festivalens ‘More Than Music’-indhold mere ambitiøst end nogensinde før. Det betyder international kunst, der involverer publikum. En danmarkspremiere på amerikansk kæmpeinvolverende performance, en israelsk bevidsthedsprovokatør og berlinske urbanaktivister er blot en lille del af kagen.

Det absolutte mål er at pirre festivalens nysgerrige publikum til at deltage. For Roskilde Festival er ikke en hvid museumkube, hvor man ikke tør være med, hvis man har lyst.

Der sættes højere og højere standarder for, hvordan Roskilde Festival iscenesætter publikumoplevelser og de øvrige kulturelle tilbud på festivalen, fordi Roskilde Festival ikke blot ønsker, at gæsterne skal have en uovertruffen oplevelse, men også at skabe social bevidsthed, fortælle noget nyt og skabe fællesskab gennem noget, der i virkeligheden bare er leg. Det er kunsten et fremragende instrument til.

Inspirationen indhentes på bienaler verden over, rejser til nyskabende festivaler som Coachella og Burning Man og ikke mindst besøg hos nicheprægede kunstprojekter i små gemte afkroge.

"Vi kommer med et program, hvor vi gennem design, arkitektur, installationer og performance har stor fokus på det sociale og involverende. Vi ønsker at rykke vores publikum og inspirere dem til at tage stilling til omverdenen. Det gør vi med en høj international standard, hvor vi præsenterer alt fra vækstlag til rising stars til etablerede til cutting edge-kunstnere", siger Signe Brink Pedersen, der er hovedkurator på Roskilde Festival. 

Halvandet år har Roskilde Festival nøje brygget på stolt at kunne præsentere et program ud over det sædvanlige, der hylder festivalgæsternes kollektive og åbne sind. For på Roskilde festival er det ikke kunsten, der er i fokus. Det er gæsterne.

Et par internationale godbidder fra årets program:

Danmarkspremieren: CHARLIE TODD - amerikansk performancekunstner, der laver megainvolverende events med op til 20.000 mennesker. Han formår at involvere mennesker på en humoristisk og udfordrende måde, som da han fik alle ellers travle folk til at stå stille et øjeblik i New York, da vinduerne i en hel bygning fyldtes med dansende mennesker i projektet 'Look up more'. På Roskilde festival kan man blandt andet se frem til en kæmpemæssig fest med strygerkvartet, smoking og balkjole ved badesøen.

"Jeg er henrykt over at bringe ‘Improv Everywhere’ til Roskilde i år. Vi har turneret over hele verden, men det er første gang, vi er i Danmark. Vi har skabt en skræddersyet oplevelse til Roskilde Festival, der bliver en vanvittig omgang sjov. Jeg kan ikke vente med at se, hvordan Roskilde-publikummet interagerer med alle de projekter, vi kommer med. Roskilde har et rygte for at være en festival i verdensklasse, og jeg er så spændt på at være en del af den i år”, siger Charlie Todd, der også står for årets store åbningsevent på camping.

Skiltemageren: STEVE POWERS - et stort internationalt kunstnavn, der pynter lidt på gadebilledet. Han ændrer døde, sørgelige bydele til poetiske gadehjørner med sine ‘Love Letters for You’. 50’er-kitschede skilte og bogstaver er hans kendetegn og på Roskilde 2012 får publikum selv mulighed for at pryde deres lejr med et hjemmelavet Powers-skilt, når helt særlige workshops løber af stablen. Derudover står Steve Powers for den eftertragtede tjans at male tribunevæggen i år.

Intimitetsprovokatøren: EINAT AMIR - den anerkendte israelske kunstner deler i samarbejde med Lilith Performance Studio i Malmö sin storslåede performance ‘Enough about me’ med Roskilde Festival. Forestil dig at gå ind i en lydtæt boks af plexiglas, hvor du møder en person, du ikke kender. Højtalere fortæller dig, hvad du skal gøre, og på fire minutter lærer du et andet menneske at kende. I en tid, hvor vi hele tiden eksponerer os selv, er det Einat Amirs ønske, at vi spørger hinanden: Hvor godt kender vi egentlig den, der står ved siden af os?

Bykunsthåndværkerne: RAUMLABOR - de aktivistiske berlinerbaserede urbanister skabte en interessant og kritisk installation under Roskilde Road Trip, der med sin interaktive facade med street art og plakatcollager kommenterede på det byrum, den befandt sig i. Med sin relevante placering i Roskilde Festivals Urban Zone, kan publikum interagere frit med den og debattere dens budskaber, der blandt andet går på kritik af store, kapitalistiske selskaber. Tør Roskilde Festivals publikum tage stilling?

Følg med! Hver tirsdag står den på More Than Music hos Roskilde Festival, hvor vi breaker helt nye kunstnavne og giver endnu mere info om dem, der allerede stråler på plakaten.

Samarbejdspartnere
Det Kongelige Danske Kunstakademi, Det Kongelige Danske Kunstakademis Arkitektskole, Danmarks Tekniske Universitet, Museet for Samtidskunst, Roskilde Bibliotekerne, Filmfestivalerne i København, Dansk Arkitektur Center og Statens Museum for Kunst

Kontakt
Signe Brink Pedersen
Hovedkurator,  Roskilde Festival
T: 27 28 81 23
M: signe.pedersen@roskilde-festival.dk

Improv Everywhere v/Charlie Todd - Black Tie Beach, 2011

Steve Powers - Love Letters for Brooklyn, NYC 2011

RAUMLABOR @ Roskilde Road Trip, Berlin 2012

Vi ses på Roskilde Festival 5. - 8. juli 2012
(warm-up fra 30. juni til 4. juli)