D
    T
    M
    S
til Roskilde Festival 2015 - 27. juni til 4. juli
mandag 09.07.12

Tak for Roskilde Festival 2012

Roskilde Festival handlede i 2012 mere end nogensinde om oplevelser uden sidestykke. Om det bedste man overhovedet kunne ønske sig fra musikkens verden, om overdådige performance-kunstnere, en helt ny og oppustelig scene, om mødet med stærke asylansøgere og et publikum, der selv skaber deres festival. Og selv om vejrudsigten var i sit lunefulde hjørne, blev også de sidste billetter til Roskilde Festival solgt.

Musik, musik, musik!
Omkring 200 musiknavne har netop spillet på Roskilde Festival 2012. Med en ny elektronisk scene, Apollo, er det musikalske overflødighedshorn svulmet yderligere op. Solbrændte festivalgæster har fået horisonten udvidet i en pangfarvet musikeksplosion med flere nuancer, tonelejer og stemninger end de fleste musiknørders musikbiblioteker. Fra Bruce Springsteen til helt ny electronica og tilbage igen.

De optrædende kunstnere på Apollo var imponerede over lyden, lyset og hele organisationen omkring den nye scene. Næste år har den raffinerede nykomling bundfældet sig for alvor i publikums bevidsthed og vil præsentere meget mere bas og knitrende toner fra denne futuristiske puppe af en scene.

Mac Miller og Wiz Khalifa gjorde op med den stereotype forestilling om amerikanske hiphoppere. Bluegrass-dronningen Alison Krauss fik selv de voksne familiefædre til at fælde en tåre under Arenas teltdug. Bowerbirds, Julia Holter og tUnE-yArDs vandt nye fans på en Roskilde Festival, der traditionen tro også havde mange tungmetaller i blodet i form af bl.a. Weedeater, Crowbar og Baroness.

Under warm-up markerede eliten inden for ny nordisk musik, at du også kan få et helt Pavilion Junior-telt til at danse, selv om du stadig er våd bag de musikalske ører. Med blandt andre musikvideoindspilninger og pop-up-koncerter satte Roskilde Festival gang i den fest, der topper med DJ Static. Sammen med en hel kø af celebre gæsteoptrædende lukker og slukker han i disse minutter Arena med manér.

Yderligere højdepunkter til at supplere de oplevelser, der allerede har sikret 2012 en status som fineste Roskilde-årgang.

More Than Music
The best of times for the rest of the time. Sådan lød mantraet fra den amerikanske kunstner Steve Powers, der med sin imponerende udsmykning af tribunevæggen ved Orange Scene skulle formidle festivaloplevelsen i ét kort budskab. Fortolkningen af ordene har været op til den enkelte, men mon ikke opfordringen fra kunstneren er at holde fast i fællesskabet og lysten til at lade sig flytte?

Med stor succes gennemførte den amerikanske performancekunstner Charlie Todd sit mp3-eksperiment, hvor flere hundrede festivalgæster var mødt op for at følge instruktioner via en downloadet mp3-fil. Det resulterede i én stor synkron bevægelse i menneskemængden, der skabte både glæde, forundring og en lille smule kaos.

I Dream City fik campingarealernes regler og retningslinjer lov til at vige pladsen for gæsternes kreativitet og byggetrang. Det resulterede bl.a. i en overdådig skulptur bygget af i alt 30 kilo gennemtygget tyggegummi og en vaskeægte kysseboks.

Stor appetit på Roskilde Festival
Madoplevelserne på Roskilde Festival skal være lige så unikke som musikoplevelserne. Derfor præsenterede Roskilde Festival i år en lang række forskellige mad-events, der alle havde til formål at gøre publikum klogere på den mad, der er så vigtig en del af Roskilde Festivals fællesskab. Programmet bød på både grød-workshops og sønderjysk kagebord til juicepresseri og grise-partering. At publikum også havde appetit på den slags oplevelser stod klart, da alle mad-events kunne melde udsolgt i løbet af festivalen.

Nyt syn på asylansøgere
Med årets Standpunkt-kampagne har Roskilde Festival skabt debat om asylansøgernes ofte svære muligheder for inklusion i det danske samfund. De 30.000 frivillige har talt cirka 100 unge asylansøgere, som er indgået i vagtplanen på lige fod med alle andre. Både Standpunkt-frivillige og asylansøgere har oplevet, at publikum også har ændret syn på selve asylansøgerne; at de ikke er svage stakler uden smil i øjnene, men derimod stærke, ressourcefulde individer, der hver dag kæmper en modig kamp for at få lov til at blive en del af det danske samfund.

Hos publikum har der været stor opbakning til Standpunkt-kampagnen. De første tal fra donationsgruppen viser, at publikum har doneret 350.000 kroner til de mange Standpunkt-projekter, da de købte deres billet på Billetlugen. Dertil kommer det beløb, der er blevet doneret i løbet af selve festivalen.

Pantindsamlingen har i år fejret 10 års jubilæum, og intet tyder på, at publikums lyst til at donere deres tomme dåser til de turkise pantindsamlere er vigende. De første tal fra pantindsamlingen viser, at de i alt 720 pantindsamlere indtil videre har indsamlet pant for mere end en halv million kroner.

290 tons skrald og en fest, der ikke var planlagt
Det er ikke nogen hemmelighed, at 130.000 publikummer og frivillige efterlader sig en stor mængde affald – cirka 290 tons for at være så præcis som muligt. Men selv om det er mere end i 2011, viser Roskilde Festivals egne undersøgelser, at næsten halvdelen af publikum oplever, at det er blevet nemmere at slippe af med affaldet. De ved, at skraldet er en udfordring, de selv kan være med til at løse. Mange af gæsterne har taget de orange skraldevogne, der indsamler skrald på campingområderne, til sig.

At Roskilde Festival ikke blot er en festival, men også et urbant eksperiment, stod klart, når man så de mange fyldte affaldssække stå foran teltene. Skraldebilerne kom, hentede sækkene og efterlod nye sække – nøjagtig som i de rigtige byer, og uden det var planlagt. På samme måde endte Domen i Art City ikke som et sted til ro og afslapning, som den oprindeligt var tænkt; festen og fantasien fik lov til at sejre med det resultat, at Domen var alt andet end et chill-out hænge-ud-sted. Det er essensen af Roskilde Festivals indbyggere – de skaber festivalen. Ikke omvendt.

Skybrud eller ej?
”Er der nogen, der har tjekket vejrudsigten?”. Gad vide hvor ofte det spørgsmål er blevet stillet i løbet af festivalen. Heldigvis stod Roskilde Festival 2012 i solens tegn – også selv om den efter warm-up måtte vige pladsen for det ustabile vejr, der trak ind over gæsterne i løbet af weekenden. Gummistøvlerne, paraplyerne og regntøjet måtte frem fredag, hvor der faldt i alt 7,4 mm regn, men Roskilde Festival gik i år fri for skybrud, og søndag kunne alle forlade Roskilde Festival på samme måde, som de var ankommet – i strålende solskin.

30.000 frivillige gjorde alting muligt
Enkelte foreninger måtte lige før festivalen melde fra på grund af problemer med at finde frivillige pga. Roskilde Festivals ændring i det antal timer, de frivillige skal arbejde under festivalen. Alligevel melder de forskellige sektioner, at der ikke har været større problemer med at fylde vagtplanerne i løbet af festivalen.

Against Drugs
Roskilde Festival fik en trist start, da en 20-årig svensker døde efter at have indtaget narkotika på campingarealerne. Roskilde Festival klipper armbånd på gæster, der tages i at sælge stoffer på festivalen, og bakker op om politiets patruljering ved at uddele advarselsarmbånd til gæster, der er i besiddelse af stoffer.

Billetterne blev solgt
Roskilde Festival kunne i år melde udsolgt. Foruden 77.500 solgte partoutbilletter blev der også solgt 5.000 endagsbilletter til lørdag. Mellem 15 og 20 procent af publikum er rejst hertil fra udlandet, og lande som Sverige, Norge og Tyskland er stadig de største leverandører af glade, udenlandske Roskilde Festival-gæster. Det formodede overskud vil ende på mellem otte og tolv millioner, og de penge skal doneres inden næste års festival.

Tak for i år. Vi ses i 2013!

Foto: CphCph
 

Skriv en kommentar

Du skal være logget på for at kunne kommentere
LOG PÅ HER
Vi mangler oplysninger på din brugerprofil og vil derfor bede dig opdatere din profil ved at benytte følgende link:
Redigér profil
400tegn tilbage
Vi benytter reCAPTCHA
Tilbage
Tilmeld dig nyhedsbrev
 
 
 
 
 
E-mail
Adgangskode
Husk mig
Glemt password?
Ophavsretten tilhører Roskilde Festival.
Informationerne må alene anvendes til eget ikke-kommercielt brug.
Dette site anvender cookies.
Læs mere om brugen...