Efteroprydningen
Festivalpladsen og de omkringliggende områder og marker skal afleveres i samme stand, som når vi overtager dem.
Efteroprydningen strækker sig fra den tidligste indsamling af genbrugeligt udstyr og miljøfarligt affald på afslutningsdagen til den endelige håndpilning af cigaretskod og kapsler.
Processen foregår på denne måde:
Fælles opfordring
Under hele festivalen har vores serviceværter og affaldshåndterings-frivillige været med til at opfordre festivaldeltagerne til at tage deres brugbare campingudstyr med hjem og sortere deres affald på de i alt 21 sorteringsstationer rundt omkring på campingområderne.
Den gode hjemrejse
På festivalens sidste dage, lørdag og søndag, bliver der på sorteringsstationerne oprettet ekstra felter til ødelagt campingudstyr. Der vil være frivillige guider, der kan rådgive gæsterne om, hvordan de skal sortere.
Her vil også være mulighed for, at man kan donere brugbart campingudstyr til genbrug ved særligt opsatte ReUseFull-felter på sorteringsstationerne samt ved yderligere opsatte ReUseFull-stationer.
Screening af camping
Søndag efter festivalen opfordrer frivillige på pladsen en sidste gang til, at man tager tingene med hjem, samt at man donerer og sorterer i det, der alligevel er efterladt.
Telte tjekkes
Når deltagerne har forladt campingområdet søndag kl.12.00, tjekker festivalens sikkerhedsværter alle telte igennem for at sikre, at der ikke er mennesker i teltene.
Efteroprydningen begynder
Når alle telte er tjekket, bliver campingområderne gennemgået, og farligt affald samt genbrugeligt campingudstyr og andre udvalgte genstande indsamles i separate fraktioner. Det drejer sig blandt andet om campingstole, luftmadrasser, soveposer, telte og bilbatterier. De indsamlede ting afsættes herefter til genbrug og materialegenanvendelse.
Genbrugeligt campingudstyr
Det genbrugelige campingudstyr donerer vi til velgørende foreninger og samarbejdspartnere.
Der er opstillet en række kriterier for, hvem der kan modtage brugt campingudstyr. Disse ligger i tråd med Roskilde Festivals generelle retningslinjer for samarbejder og donationer.
Genanvendeligt campingudstyr og farligt affald
Genstande, der er i stykker, indsamles i separate fraktioner med henblik på at sikre, at så mange materialer som muligt kan genanvendes. Materialerne afsættes til Roskilde Festivals renovatører, som sikrer, at disse bliver anvendt til formålet og kan blive til nye materialer.
I samme proces indsamles farligt affald såsom ødelagte bilbatterier eller luftmadrasser (luftmadrasser indeholder pvc og må derfor ikke sorteres som brandbart affald). Genstande, der klassificeres som farligt affald, håndteres også i separate fraktioner, og det sikres, at det afsættes og håndteres i henhold til retningslinjerne for denne type affald.
Til bunke og forbrænding
Når efteroprydningsindsatsen på campingområderne er afsluttet, sendes renovationsmaskiner ind. Først skubbes alt det større affald sammen i store bunker. Herefter bruges en ’strandrenser’, som samler det mindre affald sammen, hvorefter det “grabbes” op i containere, som køres til eftersortering og efterfølgende forbrænding.
Dette arbejde er overstået inden for de første to uger. Herefter er vi klar til finoprydning/Håndpilning.
Håndpilning
Når det grove arbejde er overstået, starter pillearbejdet. Alt skal samles op. Det typiske restaffald er cigaretskod, glasskår, fladtrådte dåser, metalobjekter fra dåser, konfetti og kapsler.
Når det store affald er fjernet, opprioriteres indsatsen på de vigtigste områder. Hvis der skal afholdes et andet arrangement efterfølgende på et bestemt område, starter indsatsen der.
Samtidig tjekkes området også for eventuelle gravede huller, som opfyldes igen.
Spørgsmål og svar om oprydning efter festivalen
Hvilken rolle spiller frivillige i affaldshåndteringen?
Mange frivillige er tilknyttet festivalens affaldsindsats. Det inkluderer alt fra planlægning, containervagter, den daglige oprydning foran Orange Scene hver morgen kl. 4.00, opsætning og nedtagning af mere end 5.200 affaldsbeholdere, løbende tømning, sorteringsvagter og mange.
Hvor lang tid tager det at rydde op efter festivalen?
De store bunker af affald er fjernet i løbet af 1-2 uger. Den manuelle oprydning af alt fra glasskår til cigaretskod på festivalområdet og de omkringliggende veje går som regel ind i oktober, alt efter vejret under og efter festivalen.
Hvis det har regnet mere end normalt, er græsset vokset, og så tager det endnu længere tid at opsamle genstandene.
Hvad koster det at rydde op?
Vi forventer at bruge i omegnen af 10 millioner kroner på affaldshåndtering – fra leje af affaldsbeholdere til efteroprydning – i forbindelse med festivalen i 2025.
Hvem hjælper med at rydde op?
I 2025 deltager omkring 400 frivillige i efteroprydningen på festivalpladsen og på campingområderne. I tillæg hertil kommer en række foreninger, skoleklasser og forældreråd, som er engageret i både at indsamle og aftage genbrugeligt udstyr, og give det videre til gode formål.
Dertil har vi en række private virksomheder som også leverer en indsats med maskiner og medarbejdere.
Hvad bliver der af byggematerialer og andre genbrugelige genstande?
Vi genbruger så mange byggematerialer som muligt, og potentialet for yderligere genbrug er forsat omfattende for en midlertidig begivenhed som Roskilde Festival.
Derfor er cirkularitet og genanvendelse af materialer afgørende temaer i vores Ressource- og affaldsplan, så færrest mulige produkter og materialer i fremtiden kun bruges på én uges festival.
Hvad gør I med gæsternes efterladte campingudstyr?
Vi opfordrer alle til at tage deres medbragte udstyr med hjem igen, men vi forsøger at genbruge så meget af det efterladte udstyr, som stadig er brugbart - altså det der ikke er gået i stykker. De ting der ligger tilbage, som er i stykker, sorterer vi i rene affaldsfraktioner, så så meget som muligt kan genanvendes og blive til nye materialer.