Q&A om narkotiske stoffer

På denne side besvarer vi de hyppigst stillede spørgsmål relateret til ulovlige narkotiske stoffer

Hvad er festivalens holdning til stoffer?  

Roskilde Festival er helt og aldeles imod stoffer. Det gør vi tydeligt opmærksom på både på bannere og storskærme på pladsen.   

Vi ville gerne være fri for stoffer på festivalen. Vi må samtidig se i øjnene, at det er svært at komme stofferne fuldstændig til livs. Så længe der er stoffer i samfundet, vil der desværre også være stoffer på festivalen.  

Vi er derfor i tæt dialog med eksperter inden for området, bl.a. Københavns Universitets Kriminologiske Observatorium, Sundhedsstyrelsen, Giftlinjen, gadeplanarbejdere og politiet, om blandt andet udvikling i brug af stoffer, forskning og om anbefalinger til indsatser.   

Hvad gør I for at håndhæve denne holdning?  

Roskilde Festival har et godt samarbejde med politiet. På pladsen er det politiets opgave at håndhæve loven, og politiet patruljerer i festivalområdet. Både politi og festival-security holder øje med handel af stoffer, som medfører bortvisning fra festivalen. Derefter overtager politiet sagen.  

Tager politiet festivaldeltagere med stoffer på sig, får de en bøde af politiet, og Roskilde Festival giver dem, når det er muligt, et advarselsarmbånd eller bortviser dem midlertidigt. Armbåndet betyder, at festivaldeltageren får taget sit festivalarmbånd og bortvises fra festivalen, hvis vedkommende igen bliver taget med stoffer på sig.  

Når et advarselsarmbånd uddeles, lægger vi vægt på at forklare baggrunden for det. Det er en del af vores oplysnings- og holdningsindsats.  

Hvad gør politiet?  

I de senere år har politiet intensiveret deres generelle indsats mod stoffer i politikredsen, således også på Roskilde Festival.  

Dette medfører bl.a., at politiet konfiskerer stoffer og udsteder bøder til enkeltpersoner, ligesom de har øget indsatsen mod de personer, som sælger narkotika.  

Hvorfor slår I ikke hårdere ned på stoffer?  

Vi slår sammen med politiet hårdt ned på handel af stoffer, som betyder bortvisning fra festivalen. Politiet foretager den lovhåndhævende indsats, og Roskilde Festival står for den informerende indsats.  

Hvorfor bortviser I ikke altid folk, der tager stoffer?  

Når enkeltpersoner får konfiskeret stoffer og får en bøde af politiet, erstatter vi deres armbånd med et såkaldt advarselsarmbånd. Personen får allerede en bøde fra politiet svarende til den, man normalt ville modtage.  

Hvis vi tager båndet helt fra dem, ville det svare til at give en ekstra bøde på 2.400 kr. Det mener vi ikke er rimeligt. Det er samtidig vores erfaring, at folk, der har fået et advarselsarmbånd, kan have en gavnlig indflydelse på andre i forhold til at feste uden stoffer.  

Vi kan dog godt i enkelte tilfælde bortvise folk midlertidigt. Det vil sige, at man må forlade festivalen for resten af dagen og først komme retur næste eftermiddag. Det svarer til en bortvisning fra et diskotek, hvor man også kan komme retur dagen efter. 

Det er vigtigt for os, at vores festivaldeltagere, hvis de har taget stoffer og får det dårligt eller ser andre, der får det dårligt, altid føler, at de trygt kan henvende sig til vores samaritter og værter og få hjælp.  

Det frygter vi, at de ikke vil gøre, hvis der er risiko for, at de får frataget deres armbånd og bortvises helt fra festivalen.  

I den henseende vælger vi hensynet til mennesket. Vi sammenligner også campingpladsen med deres private hjem, så der er grænser for, hvor tæt vi ønsker at gå på vores deltagere.

Hvor udbredt er stofferne?  

Kun politiet kan vurdere omfanget af ulovlige stoffer på Roskilde Festival i forhold til andre steder.   

Hvis man sammenligner Roskilde Festival med en almindelig by, er der over 100.000 indbyggere, og festivalen er således Danmarks største by, når man måler på koncentrationen af ungdomsårgange.  

Desværre er indtagelse af stoffer en udbredt del af ungdomsfestkulturen. Vi så gerne, at det var anderledes. Derfor samarbejder vi med politi og andre instanser og markerer tydelig og synlig holdning mod stoffer.  

Hvad er jeres holdning til hash?  

Hash er usundt og forbudt. Fra Sundhedsstyrelsen ved vi, at unges eksperimenter med stoffer ofte starter med brug af hash, og at mange unge desværre fejlagtigt anser hash for ufarligt, og brug af hash er desværre generelt stigende.  

Hash er en udfordrende samfundsmæssig problemstilling, fordi det for mange unge gennem året er en del af deres fest- og fællesskabskultur.  

Her mener vi, at vi bedst kan gøre en forskel ved at have en klar holdning og oplyse og i øvrigt være i tæt kontakt med festivaldeltagere via vores Social Workers og ved løbende at rådføre os med eksperter på området.  

Vi ser det ikke som vores opgave at opsøge folk og slå ned på deres eget brug. Det er politiets opgave, som vi bakker op om ved hjælp af advarselsarmbånd.  

Hvad er jeres holdning til opioder?  

Indtagelse af opioder kan ifølge Sundhedsstyrelsen være vanedannende og føre til misbrug. Vi er opmærksomme på, at det potentielt kan blive brugt i beruselsesøjemed på festivalen, ligesom det bliver det i nogle festmiljøer og i dele af bylivet i resten af samfundet.  

Da opioder ikke er ulovlige, såfremt de udleveres på gyldig recept, kan vi kun opfordre til, at man tænker sig om og passer på sig selv og hinanden. Hvis man får det dårligt, eller ser andre, der får det dårligt, skal man altid henvende sig til samaritterne eller vagterne for at få hjælp.

Hvorfor tester I ikke gæsternes stoffer?  

Der findes forskellige holdninger til, hvorvidt det er en god idé at teste stoffer. Tests kan måske afhjælpe, at folk tager blandingsstoffer, som er ekstra farlige, og særligt i miljøer, hvor folk i forvejen er stofbrugere, findes der gode erfaringer på området.  

Men tests kan samtidig også have en legitimerende effekt for både sælgere ("Vi har fået det testet") og for nye brugere, der ikke tidligere har prøvet stoffer, og som opfatter det som en form for ’godkendelse’. Desuden er der altid en akut risiko ved at tage stoffer – også selvom de er blevet testet.  

Vi har både talt med europæiske festivaler om deres erfaringer med tests og undersøgt mulige samarbejdsformer med internationale stoftestere samt drøftet emnet med Sundhedsstyrelsen.  

På den baggrund har vi valgt ikke at teste for stoffer på festivalområdet, idet vi læner os op ad Sundhedsstyrelsens anbefalinger i forhold til vores primært unge publikum, hvor størstedelen ikke tager stoffer, og hvor der er stor opmærksomhed på at forebygge, at flere unge begynder at eksperimentere med stoffer. Læs mere om dette i  Sundhedsstyrelsens notat.  

Men vi følger nøje udviklingen og de erfaringer, som opnås internationalt på området.  

Hvilke kampagner finder sted på festivalen?  

På bannere og storskærme gør vi tydeligt opmærksom på, at Roskilde Festival er imod stoffer.  

Fra 2009-2022 har vi sammen med Dansk Live været del af Sundhedsstyrelsens oplysningskampagne Against Drugs. Sundhedsstyrelsen har i år valgt ikke at gennemføre kampagnen, men vi er løbende i dialog med styrelsen inden for viden på området. 

Tilbage til pressemateriale