Tryg i crowden: Sådan skaber vi sikre koncertoplevelser

SCROLL NED

Når vi står tæt sammen, skal vi passe på hinanden. Her kan du læse, hvordan vi skaber trygge rammer foran scenerne – og hvad du selv kan gøre for at bidrage.

Når musikken spiller, og energien pulserer gennem publikum, er Roskilde Festival et af de mest intense og euforiske steder at være.  

Og bag de store (og små) koncerter og de elektriske øjeblikke står et omfattende sikkerhedsarbejde, der sikrer, at alle kan nyde musikken uden bekymringer.  
 
Læs her hvordan vi skaber rammerne for koncertoplevelser, hvor fællesskab og tryghed går hånd i hånd. 

Crowd Safety-værter – din tryghed foran scenerne

Foran alle festivalens scener står vores crowd safety-værter – let genkendelige i orange veste. De er trænet i at læse stemningen i publikum og gribe ind, hvis nogen har brug for hjælp.  

De kan guide folk til mere plads, uddele vand eller assistere, hvis nogen føler sig dårligt tilpas. Deres vigtigste opgave er at sørge for, at koncerterne er en tryg oplevelse for alle. 

Jacob Fredegaard Hansen

High Energy-koncerter: kend niveauet, før du går tæt på

Nogle koncerter er mere intense end andre. Vi markerer udvalgte koncerter med et High Energy-ikon, så du på forhånd ved, at showet kan være særligt energisk. Det kan betyde mere bevægelse, moshing og høj intensitet.  

Hvis du elsker den type koncerter, så vær klar på, hvad du går ind til – og respekter dem omkring dig. Er du i tvivl, kan du altid finde et område med lidt mere plads.

Vi har et ansvar – sammen

Roskilde Festival er bygget på fællesskab, og vi passer på hinanden. Du får den bedste koncertoplevelse ved at følge disse fire råd: 

1. Vælg din placering – på forhånd 
Er du til high energy og tæt kontakt – eller foretrækker du ro og god plads? Find det rigtige sted at stå, før koncerten går i gang. Der er fede spots overalt med lyd og vibe. 

2. Forvent nærkontakt 
Du kommer til at stå tæt på andre, især ved de store hovednavne. Hvis det bliver for intenst, så ryk længere tilbage – du får stadig en fed oplevelse.

3. Hold øje med hinanden 
Pas på dine venner – og på dem du ikke kender. Giv plads, og hvis nogen falder, hjælper vi dem op. Tilkald en crowd safety-vært i orange vest, hvis nogen har det skidt.

4. Lyt og følg anvisningerne 
Værterne og beskederne på storskærmene er der for din skyld. De hjælper med at holde energien høj og stemningen tryg.

Jacob Fredegaard Hansen

Sikkerhed i verdensklasse

Sikkerheden på Roskilde Festival bygger på mere end 50 års erfaring. Vi arbejder året rundt med eksperter inden for crowd management og forskningsmiljøer for at analysere, hvordan vi kan skabe de bedst mulige koncertoplevelser uden at gå på kompromis med trygheden.  
 
Roskilde Festival er kendt i branchen for sin strukturerede tilgang til crowd safety og har været med til at sætte standarder for, hvordan store menneskemængder kan håndteres sikkert.  

Vores samarbejde med forskere og sikkerhedseksperter i Danmark og udland betyder, at vi konstant udvikler vores indsatser, så du kan fokusere på det vigtigste – musikken, stemningen og fællesskabet.

Mindet om ulykken i 2000

Den 30. juni 2025 er det 25 år siden, at ni unge mænd fra fem forskellige lande mistede livet under en koncert på Orange Scene.  

Vest for Orange Scene står Mindelunden, hvor en mindesten og ni birketræer symboliserer de liv, der gik tabt på et sted, hvor fællesskabet, musikken og livsglæden ellers står i centrum. Inskriptionen på mindestenen, "How Fragile We Are", minder os om, at vi som fællesskab har et ansvar for hinanden. 

Ulykken i 2000 forandrede Roskilde Festival for altid. Den skabte en dyb forpligtelse til at gøre koncertsikkerhed til en prioritet i festivalbranchen. Det ansvar fortsætter ufortrødent i dag.  

Den 30. juni markerer vi årsdagen i fællesskab. Vi mindes dem, vi mistede, og vi forpligter os til fortsat at passe på hinanden. De konkrete rammer for markeringen 30. juni offentliggøres i foråret 2025.