Thomas Peber 2

Unik graffiti, unikt fællesskab

03.07.2024Festivalen

Roskilde Festivals graffiti-kurator gennem 25 år giver dig et indblik i den særlige kunstneriske fusion mellem kunstnerne på festivalen.

Af Anders Koch Madsen, frivillig i Roskilde Festivals Mediehus

Lars Pedersen har sammensat det stjernespækkede graffitiprogram på Roskilde Festival i 25 år. 

Som en del af det internationale graffitimiljø har han besøgt store dele af verden. Og derfor kan han også med sikkerhed sige, at der ikke er noget andet sted som Roskilde Festival. Og det lokker kunstnere fra hele verden til: 

”De besøgende graffitikunstnere får en superfed oplevelse, for Roskilde Festival er ikke som noget som helst andet sted i hele verden. Man får mulighed for at udfolde sig på festivalens metervis af pladehegn med tonsvis af maling og virkelig prøve sig selv af”.

Thomas Peber
Lars Pedersen, graffiti-kurator på Roskilde Festival

Et mødested for hele miljøet

For mange af kunstnerne er Roskilde Festival en unik mulighed for at møde ligesindede fra andre verdenshjørner:  

Mange kunstnere synes, det er fedt at møde en masse kollegaer fra hele verden og være en del af et internationalt community i en uge. I stedet for at rejse til 25 lande, så kan de komme herned og møde 25 forskellige nationaliteter på én gang. Og når de så skal rejse til et nyt land, så har de allerede en ven fra den gang, de var på Roskilde sammen”, fortæller Lars Pedersen. 

Hvert år samler vi en række bemærkelsesværdige kunstneriske sammensætninger. Kunstnerne er ikke blot her for at udforske deres individuelle stilarter, men også for at dyrke fællesskabet og åbne nye døre.  

Når vi starter her, så introducerer vi folk og siger: ’Det her er alle jeres nye bedste venner, I ikke har mødt før’, og ganske rigtigt, når de tager herfra, så står de jo alle sammen og krammer og kniber en tåre over at skulle sige farvel til hinanden,” fortæller han.

En særlig kunstnerisk fusion

Graffitifællesskabet er ikke bare et sted, hvor kunstnere mødes, men også et sted hvor verdener kolliderer i en helt særlig kunstnerisk fusion. Og det vil du opleve, når du går på opdagelse på festivalpladsen. 
 
"På Roskilde Festival kan en fra Columbia male sammen med en fra Skotland, og så kommer der en fra Australien og maler ved siden af dem. Det sker kun én gang i hele verden, og det sker lige her på festivalen," forklarer Lars Pedersen.

Graffitikunst du ikke må gå glip af

På årets festival er der flere værker, som du, i følge Lars Pedersen, ikke må gå glip af. Du skal blandt andet en tur forbi området mellem Arena og Food Court, hvor billedkunstneren Delta fra Holland har skabt tre store skulpturer sammen med en række graffitiværker: 

Han er jo en af de tungeste, mest respekterede kunstnere i europæisk graffiti overhovedet, så ham skal man virkelig ikke gå glip af. Det er et scoop, at vi har ham oppe at lave så stort og anderledes et projekt.” 

En anden kunster, du skal opleve, er Rams, der har malet Food Court: 

Ham kender de fleste fra Instagram, for han er en af de mest virale malere. Til hverdag maler han sådan noget ’daredevil’-graffiti, som får folk til at spærre øjnene op og tænke: ’Hvordan slap han afsted med at male deroppe på det tag eller den gavl?’ Og ham kan man opleve her på festivalen,” uddyber han.