DSC00202

Mød heltene bag Orange Scene

29.06.2024Engagement

Når Orange Scene rejser sig, står et dedikeret hold af frivillige bag. Mød heltene fra Orange Telthold, som sidste år blev kåret som RFheroes for deres enestående indsats.

Af Thea Høj-Poulsen, frivillig i Roskilde Festivals Mediehus

Luk dine øjne, og tænk på Roskilde Festival. Hvad er det første, der dukker op? For mange vil tankerne straks vandre til stunderne foran Orange Scene og den velkendte orange teltdug. Festivalens vartegn og store samlingspunkt siden 1978.

Teltdugen rejses hvert år af Orange Telthold, som sørger for, at vores vartegn står med den samme skarpe præcision, som du husker det. 

Og det går ikke ubemærket hen. Hvert år beder vi alle frivillige om at pege os i retning af deres egne frivillige festivalhelte, og her fandt de sidste år frem til Orange Telthold, som modtog en velfortjent hæder for deres engagement.

Mød Anders ”Anden” Hinding, teltmester og holdleder for det team af frivillige på 15 personer, der hvert år rejser den tre et halvt tons tunge teltdug, som i tidens løb har været omdrejningspunktet for et hav af store koncertoplevelser.

Anders "Anden" Hinding

Et helt særligt fællesskab

Anders ”Anden” Hinding har været frivillig siden 1996 og teltmester siden 2005. Til daglig arbejder han med IT i Region Hovedstaden, men hvert år afsætter han tre en halv uge til en helt anderledes opgave på festivalen. Og det er især fællesskabet, der trækker ham tilbage år efter år.

"Når vi samles igen efter godt et år, er det jo næsten som at samle familien igen", fortæller han.

Langt de fleste på holdet har været med i over 10 år, og fordi de sjældent ses uden for festivalsregi, er gensynet altid noget helt særligt.

”Når jeg kommer inden for festivalens hegn og de trygge vægge, så er der bare en helt anden ro på. Det føles lidt som at vende hjem igen”.

Hvis alt går efter planen, tager opsætningen af Orange Scene tre dage. Og som en kær tradition placerer holdet en and på toppen af teltet. Her sidder den og skuer ud over publikum. Eller, det gør den i hvert fald, når den ikke på mystisk vis er forsvundet. Der har nemlig udviklet sig en skæv skik med, at anden ofte forsvinder fra sin faste plads i toppen af teltet.

”Den ender heldigvis altid med at komme tilbage igen på mystisk vis,”  fortæller han. 

Anerkendelse som festivalens helte

En frivillig udtrykte det meget præcist sidste år: ”Jeg vil gerne sige tak til dem, der bygger Orange Scene. Tak for at rejse verdens flotteste telt. Bare tanken om de mange koncerter, jeg har oplevet lige der, gør mig glad i hver en fiber af min krop.”

Mange andre bakkede op, og Orange Telthold fik den fine titel som sidste års RFheroes. Og anerkendelsen betyder meget for Anders ”Anden” Hinding og resten af teltholdet.

PLAY
Video: Christoffer Anias Sandager

”Det er rigtig rart at få en anerkendelse af vores indsats og frivillighed. Og så er det virkelig fedt at kunne kigge på vores flise på jorden foran Orange Scene,"  fortæller han stolt og henviser til den messingplade med deres holdnavn, der er blevet sat i jorden foran scenen, som et symbol for deres heltegerninger. 

Hvad er RFheroes?

Hvert år kårer frivillige festivalens RFheroes – en æresbetegnelse for de frivillige og teams, der gør en betydelig forskel for vores frivilligfællesskab. Heltenes navne bliver efterfølgende indgraveret i messingplader, som sættes i jorden foran Orange Scene.

En sidste gang med teltdugen

I mere end 20 år har den nuværende Orange Scene været vidne til utallige store koncertoplevelser. Men som alting har også den en ende. Næste år vil en ny og større Orange Scene pryde pladsen.

Selvom det er sidste år med den nuværende scene, ser Anders ”Anden” Hinding frem til det nye:

”Det bliver en helt ny opgave i en helt anden skala, da teltet næsten bliver dobbelt så stort. Men de ting, der har været lidt bøvlede med det nuværende telt, håber vi at kunne håndtere bedre med det nye.”

For at markere afslutningen med den nuværende Orange Scene inviterede teltholdet efter opsætningen deres partnere og børn til helstegt pattegris under teltdugen. Der sad de med udsigt til anden, der pyntede fint på sin faste plads. Det var før den på mystisk vis forsvandt igen.