IMG 9687

Tyg, føl og skate på cirkulære løsninger

02.07.2024Engagement

I Det Cirkulære Laboratorium kan du lade dig inspirere af og give uvurderlig feedback til unge iværksættere, der tester deres cirkulære løsninger og drømme. Flere af drømmene er allerede blevet til virkelighed på festivalen.

Af Julie Hindkjær, frivillig i Roskilde Festivals Mediehus

Hvis du har haft bæredygtigt lingeri, nedbrydeligt konfetti, et skateboard lavet af overskudstræ eller tangbaseret emballage mellem hænderne på årets festival, har du sandsynligvis været en tur forbi Det Cirkulære Laboratorium i Camping West.

Det Cirkulære Laboratorium er at finde på festivalen for tredje år i træk, og igen i år er laboratoriet en enestående udstillingsplatform for unge iværksættere med potentielt bæredygtige og banebrydende drømme.

Og drømme kan sagtens gå i opfyldelse i Det Cirkulære Laboratorium. Tag for eksempel virksomheden Saml, der var med de to foregående år som ung testvirksomhed og står nu som samarbejdspartner med festivalen.

"Roskilde Festival er en fantastisk testplatform, fordi det er et tilgivende miljø med mange mennesker, der giver en solid basis for dataindsamling og evaluering af løsninger," siger Kristine Barenholdt Bruun, leder af Det Cirkulære Laboratorium.

"Samtidig er det et godt vindue for Roskilde Festival at holde sig opdateret på, hvad der sker inden for cirkulære løsninger. Vi står selv i en grøn omstilling og har brug for inspiration og viden, og det er rigtig godt for at spare med disse iværksættere, der har en helt unik og indgående viden til netop det, de arbejder på at udvikle."

Det Cirkulære Laboratorium

Det Cirkulære Laboratorium er støttet af Roskilde Festival og Tuborgfondet, og det tilbyder unge iværksættere en enestående platform til at udvikle og afprøve cirkulære koncepter i et livligt festivalmiljø. Denne mulighed giver værdifuld indsigt i, hvordan deltagerne interagerer med bæredygtige produkter. 

I år tæller laboratoriet 24 unge iværksættere, der tester campingudstyr, nye fødevarer, møbler, tekstiler og sko, bygningsmaterialer og meget mere. Vi tog forbi Det Cirkulære Laboratorium og mødte nogle af dem.

Bionedbrydelige svampekonstruktioner

Bionedbrydelige materialer til midlertidige begivenheder vinder frem, og MYCO tester materialer lavet på en blanding af svampemycelium og strå fra landbruget kaldet.  

Til festivalen har MYCO i samarbejde med Naturpladen bygget en konstruktion, hvor festivaldeltagere kan søge tilflugt og samtidig være med til at teste konstruktionen. 

"Festivalen er jo en midlertidig konstruktion ligesom vores produkt, så det passer nærmest perfekt for os. At vores materiale er bionedbrydeligt er både fantastisk og kan give hovedbrud, for det skal helst holdes tørt. Derfor er meget interessant at få svar på, hvordan folk bruger, rør eller spilder øl på materialet, og hvad der sker. Nu var der jo også en kæmpe byge på festivalen søndag, og konstruktionen holder stadig", siger Uffe Emil Holm Thomsen, projektleder og arkitekt i Myco.

Bæredygtigt lingeri, der fremmer sunde kropsbilleder

Carnelia skaber lingeri, der både er komfortabelt, rummeligt og har et fokus på at udfordre traditionelle skønhedsstandarder. Deres designs er moderne, men bærer også præg af tradition, og de bruger genbrugsmaterialer for at mindske miljøpåvirkningen. 

"Festivalens gæster repræsenterer den åbenhed og det ideal, vi stræber efter", siger Francesca Villa, grundlægger af Carnelia. 

Miljøvenlig fest og farver

Nu kan du fyre konfetti af ude i naturen uden at skamme dig. Ved at gøre brug af detailhandlens kasserede blomster, der tørres og blandes med græs og vilde blomsterfrø skaber Bloom Burst Confetti nemlig et produkt, der både er festligt og øger biodiversiteten.

"Det bæredygtige ved vores produkt er, at vi tager skrald og gør det til en fest, samtidig med at vi skaber noget, der gavner miljøet," siger Cecilie Møller Jørgensen, co-founder af Bloom Burst Confetti.

Digital styrkelse af nabolaget

NeighborLink er en app, der er designet til at fremme samhørighed og bæredygtighed i nabolag ved at gøre det nemmere for naboer at dele ressourcer og støtte hinanden. Brugere kan optjene karmapoints ved at hjælpe hinanden, som kan omsættes til rabatter i lokale butikker.

"Vores mission er at nedbryde barrierer mellem naboer og fremme social bæredygtighed. På festivalen kan vi teste, hvad potentielle brugere har af tanker og behov," siger Luhise Holm, founder af NeighborLink.