Situationen i Gaza og Palæstina på programmet

Få svar på spørgsmål om Roskilde Festivals fokus på situationen i Gaza og Palæstina i 2024

De tragiske begivenheder i Gaza præger samtalerne og kulturbegivenhederne over alt i verden i 2024, også på årets Roskilde Festival. 

På årets festival vil der i programmet blive sat ord, tanker og perspektiv på den palæstinensiske situation. Det sker bl.a. ved arrangementerne Voices of Hope and Peace for Palestine den 2. juli og Dance & Action for Gaza 1. juli. 

Hvorfor sætter I fokus på situationen?

Roskilde Festival har en mangeårig tradition for at afspejle tidens aktuelle samtaler og debatter, også de alvorlige og svære. 

Lige nu er unge i hele verden stærkt optaget af begivenhederne i Gaza, som store dele af verdenssamfundet anser som en humanitær katastrofe og resultatet af en langvarig og meget ulykkelig konflikt med store menneskelige tab på begge sider. 

Vi har som almennyttig festival - og som det største kulturelle samlingssted for unge i Danmark - et særligt potentiale for at åbne for nye perspektiver på verden og for dialog mellem mennesker.   

Læs refleksioner om festivalens rolle i forhold til konflikten her 

Er arrangementerne udtryk for politisk stillingtagen? 

Roskilde Festival står udelukkende på civilbefolkningens side.  

De arrangementer på årets festival, der foregår i skyggen af situationen i Gaza, har til hensigt at sætte perspektiv på en humanitær krise i en region, hvor mange civile er hårdt ramt af en voldsom konflikt. Det er en humanitær tilgang, som handler om civilbefolkningerne og om at skabe håb for fred.  

Arrangementerne er ikke mindekoncerter eller udtryk for politisk stillingtagen, hvor deltagerne skal afkræves bestemte meninger om komplekse politiske og historiske forhold, men et forsøg på at samle unge mennesker om fredelige aktiviteter som foredrag, debat, dans, musik og mad for at skabe forståelse på tværs af kulturelle grænser. 

Vi ønsker at sætte dialog og håb for fred på programmet - ikke konflikt. 

Hvad er Roskilde Festivals holdning til Hamas’ angreb 7. oktober? 

Roskilde Festival fordømmer på det kraftigste vold mod civile. Det gælder også Hamas’ brutale og umenneskelige handlinger den 7. oktober og det lange spor af smerte og tab, som angrebet stadig trækker for mange israelere. 

Festivalen bakker op om kravene om våbenhvile og adgang for humanitær hjælp i Gaza, som lyder fra politikere og nødhjælpsorganisationers i store dele af det internationale samfund. 

Hvorfor afholder I ikke mindehøjtidelighed for ofrene på Nova festivalen?

Roskilde Festival har ikke tidligere afholdt mindehøjtideligheder for ulykker og ofre ved andre begivenheder, og vi afholder ikke en mindehøjtidelighed for ofrene for Hamas’ brutale angreb på Nova festivalen.  
 
Den eneste ulykke, som vi markerer og mindes er den, der skete hos os selv i 2000. Den beslutning vælger vi at holde fast i.  Det betyder ikke, at vi ikke fordømmer Hamas’ drab og kidnapninger på jøder og israelere.  

Det er udelukkende udtryk for, at vi fokuserer på at fejre livet og håbet ved at afholde festival og bevare et humanitært perspektiv, hvor dialog og forståelse på tværs af kulturelle grænser kan bidrage til forståelse og fred. 

Kan deltagerne føle sig trygge?

Deltagere og medvirkende ved arrangementer som 'Voices of Hope and Peace for Palestine' og 'Dance & Action for Gaza' kan føle sig trygge og sikre. Der er tale om fredelige kulturarrangementer med indslag som talks, musik, dans og fællesspisning.  

Roskilde Festival tager naturligvis sikkerheden seriøst overalt på festivalpladsen og er løbende i dialog med myndighederne.  

Festivalens sikkerhedsansvarlige arbejder ud fra en samlet sikkerhedsplan, som omfatter indgangskontrol og mange andre foranstaltninger, der sikrer en tryg festivaloplevelse. 

Læs om organisering af sikkerhed

Hvordan støtter Roskilde Festival civilbefolkningerne?

Alt overskud fra Roskilde Festival doneres til humanitært, almennyttigt og kulturelt arbejde til gavn for især børn og unge.  

I 2024 har foreningen udloddet cirka 1,1 million kroner til Læger uden Grænser og Dansk Røde Kors. Pengene går til medicinsk hjælpearbejde og psykologisk og social støtte til børn og unge i Gaza. 

Se oversigt over donationer til støtte for civilbefolkninger i Palæstina og Gaza nederst på denne side.


Tilbage til pressemateriale