2023 06 27 Orangefoto Dans Paa Vej Villas Hartvig 3 4 2 1600Px

Guide til festivaldebutanten

12.06.2024Guides

Er det din første gang på Roskilde Festival? Det er helt naturligt, hvis du føler dig spændt og måske også en smule nervøs. Derfor har vi lavet denne guide til dig.

Så er det snart! Du glæder dig sikkert til at slå teltpløkkerne i jorden, nyde en masse god musik og tilbringe mange dage i godt selskab. Men det kan også være overvældende, når man for første gang oplever Roskilde Festival forvandle sig til Danmarks fjerdestørste by på ingen tid.

Frygt ej! Her er svar på alle dine brændende spørgsmål.

Det er første gang, du skal afsted, så lad os lige tage en introduktion først. Roskilde Festival er non-profit og samler hvert år 130.000 mennesker. Heraf er ca. 30.000 frivillige, der skaber festivalen.

Festivalområdet er inddelt i to dele: Campingområdet og den indre del af festivalpladsen. Når camping åbner lørdag 29. juni kl. 16, begynder vi med det, vi kalder First Days. Og med en partoutbillet skal du selvfølgelig opleve en masse i sommersolen, inden et hav af oplevelser foran de største scener kalder på dig fra om onsdagen.

Du kan blandt andet bruge tiden på at tage til koncert med vækstlagsartister på scenerne EOS og Gaia, lytte til aktivistiske talks på Flokkr og deltage i alverdens lejrfester.

Hjertet af festivalpladsen åbner onsdag 3. juli, og herfra kan du lytte til nogle af verdens største artister, gå på opdagelse i vores kulinariske laboratorium, Food Court, eller browse rundt i Bazar-området.

Tjek kortet over festivalpladsen

Mange tusinde deltagere strømmer til festivalen, når vi åbner for festivalpladsen lørdag 29. juni kl. 16.00. Derfor kan det være en god idé at planlægge, hvordan du nemmest kommer frem.

Læs ankomstguiden

I vores indgangskort kan du se, hvor dit campingområde er placeret. Du kan også se de forskellige Wristband Exchange-zoner, hvor du kan få ombyttet din billet til et festivalarmbånd.

Se kortet her

Med en partoutbillet har du mulighed for at overnatte i vores campingområder. Vi har masser af forskellige campingområder, som imødekommer enhver smag.

Du kan få det fulde overblik over camping her

De fleste Special Camping-områder er udsolgte, og Community Camping er fyldt op. Du kan dog godt nå at få plads i Rent Your Tent, der sikrer dig en booket plads og et opslået og indflytteklart telt. Du kan også overnatte i vores almindelige campingområder, som er placeret i West. Her vælger du helt selv din egen plads, hvor du kan slå dit medbragte telt op, når du ankommer til festivalen.

Har du spørgsmål til camping. Kig med her

Uanset om det er den første eller tiende gang på Roskilde Festival, har vi alle behov for at trække os tilbage i ny og næ. Heldigvis er der områder, som er mere rolige end resten af festivalen.

Du kan f.eks. kigge forbi The Garden mellem Orange Scene og Avalon, hvor der er plads til at slappe af i skyggen fra de mange træer. Slå også et smut forbi det frodige The Yard i East City og områderne omkring Badesøren og Fiskesøen, hvor du kan tage en dukkert eller slappe af i græsset

Du kan finde de rolige steder på festivalkortet. Download vores app, så du har kortet lige ved hånden. Kig efter vores ’Calm Areas’, markeret med et mediterende menneske.

Det er helt normalt, hvis otte dage på festival virker overvældende. Hvis du fornemmer, at det bliver for meget, er der ingen skam i at tage en pause. Du kan altid vælge at tilbringe en eftermiddag eller en nat et andet sted for at få lidt fornyet energi.

Der er træk-og-slip-toiletter spredt over hele festivalpladsen, og der er håndvaske ved alle toiletter. Vi har forskellige urinaler til både siddende og stående brug på pladsen.

I samarbejde med Herbox placerer vi dispensere ved 15 forskellige toiletøer på pladsen, hvor du kan få gratis tamponer og bind.

Du kan sagtens opretholde dine baderutiner hjemmefra og føle dig frisk og ren under hele festivalen. Vi tilbyder både kolde og varme bade, samt fællesbade og kønsopdelte bade.

Læs mere her

Dåsetun, rugbrød og majs. Saftige burgere, sushi og gourmet. Der er mulighed for det hele på Roskilde Festival. Og har du et stort madhjerte, er festivalen det oplagte sted at gå på eventyr.  

Uanset om du er på jagt efter en klassisk festivalfristelse som flæskestegssandwich eller hellere vil prøve friterede snegle, er der helt sikkert noget godt at sætte tænderne i.  

Hvis du er klar til at udforske endnu mere, kan du tage en tur til området ’Food Is Now’. Her inviterer vi til workshops, talks, performances, pop up-middage og sanselige smagsoplevelser, alt sammen med fokus på jordens muligheder og unikke smagsunivers. Så gør dig klar til at få jord under neglene!

Solen er tidligt oppe om sommeren, og nabolejren holder ikke altid festen for sig selv. Sovebriller og ørepropper kan være din redning for en god nats søvn.

Ordentligt campinggear kan også være afgørende for en god søvnoplevelse. Sørg for at investere i noget solidt gear, der holder regnen ude og giver dig en behagelig nattesøvn. Plus, det bedste er, at du kan genbruge dit udstyr, når du skal afsted igen næste år. Hvis du ikke vil slæbe rundt på telte, pavilloner og andet gear, kan du leje kvalitetsudstyr hos os.

Har du har været sent oppe, kan en eftermiddagslur være lige det, der skal til for at komme tilbage på sporet. Og husk, at du sover bedre, hvis du ikke er alt for fuld.

Så står du der endelig. Der foran Orange Scene. Den første koncert på Orange Scene kan være mange ting – spændende, storslået, men måske også lidt overvældende? Hvad laver folk i pitten – og hvad er en pit egentlig?

Pitten er det område tættest på scenen, som er afskærmet for din og alles sikkerhed. Her lukkes et begrænset antal publikummer ind for at opleve de store kunstnere helt tæt på. Det er også her, festen virkelig er i gang!

For en fed første oplevelse i pitten på Orange Scene er det en god idé at placere sig ved det bagerste hegn. Da publikum naturligt trækker fremad, vil du bagerst i pitten have god plads omkring dig, men stadig være helt tæt på koncerten. Hvis du får lyst, og der er plads, kan du rykke længere frem.

Hvis du eller andre omkring dig føler sig utilpasse under en koncert, kan crowd safety, iført orange veste, hjælpe.

I musikprogrammet er nogle af koncerterne markeret med et High Energy-ikon. Det betyder, at du må forvente, at der vil være særlig meget aktivitet blandt publikum foran scenen.

Her er 2 tips til at sikre dig en endnu bedre koncertoplevelse:

  • Planlæg dine koncerter og afsæt god tid til at komme fra sted til sted. Det tager længere tid end forventet at komme fra scene til scene, og det er bare ikke sjovt at gå glip af showstarten!

  • Hvis du vil stå i pitten, kan du få et pit-armbånd til Orange Scene flere timer før koncerten starter, hvis du stiller dig i kø til det. Så kan du komme til koncerten og være sikker på at få den plads, du ønsker!

Hvis du eller andre omkring dig får behov for hjælp, kan du altid henvende dig til frivillige – kend dem på deres farvestrålende veste. De kan hjælpe dig – enten selv eller ved at tilkalde deres leder.

Hvis du oplever noget, som du har brug for at vende med professionelle, føler dig angst eller bare har brug for en snak, kan du søge hen til et af vores Soft Spots i East City, West City eller nær mellem Orange Scene og Avalon. Kig efter ikonet med to talebobler og et hjerte på festivalkortet.

Her finder du et trygt rum, hvor du kan henvende dig, hvis du oplever noget grænseoverskridende på festivalen eller har brug for rådgivning.

Har du brug for medicin, er der et apotek på festivalpladsen. Alle vores kiosker har basale fornødenheder, og på toiletterne er der gratis tamponer og bind.

På Roskilde Festival er du sjældent alene, selvom du måske ikke kender mange mennesker, der er afsted. Festivalen har en helt særlig atmosfære, der gør det nemt at falde i snak med andre. Så vær ikke bange for at sige hej til folk fra nabolejren eller deltage i andres lejraktiviteter. Du kan f.eks. kigge forbi campingområderne Clean Out Loud eller Common Ground, hvor beboerne inviterer til et hav af sociale aktiviteter.

Forventningsafstemning er nøglen. Her er nogle forslag til spørgsmål, I kan tage op, når I forbereder jer til festivalen:

  • Hvordan rydder vi op?

  • Hvordan pakker vi ud?

  • Hvornår tager folk hjem?

  • Er vi alle med til at pakke vores lejr sammen?

  • Hvad gør vi, hvis vi ikke kan finde hinanden?

  • Hvornår slukker vi for musikken, så vi kan sove?

Ved at have styr på de ting kan I undgå konflikter og sikre, at stemningen i lejren forbliver i top.

Når du pakker til festivalen, så husk: mindre er mere. Jo færre ting du tager med, jo mindre belaster det miljøet. Og når festivalen er forbi, så sørg for at tage alt med hjem igen – også dit campinggear. Hvis du ikke vil slæbe telt og andet campingudstyr med hjem igen, kan du i stedet leje det af os.

I år bliver mange af lejrene forsynet med fire affaldsposer til henholdsvis glas, metal, plast og mad- og drikkekartoner samt restaffald. Det bliver lige så nemt som at affaldssortere derhjemme. Find et godt sted til poserne i lejren og mind hinanden om at sortere jeres affald.

Du kan ikke nå det hele, og det er okay. Vælg nogle highlights, du vil opleve, men vær også åben for spontane oplevelser og ukendte acts. Gå med til dine venners ting, og tag på eventyr. Det fede ved Roskilde Festival er også alt det, du ikke regner med at opleve.

Du kan se, hvornår dine favoritkunstnere spiller i tidsplanen og bygge dit personlige program i Roskilde Festivals officielle app.

Med mere end 200 musiknavne at vælge imellem kan det virke overvældende at beslutte, hvilke koncerter du skal prioritere. For at hjælpe dig med at tage beslutningerne, har vi lavet en guide, der sætter fokus på nogle af de mindre kendte navne, som ikke står skrevet med de største bogstaver på plakaterne.

Bliv guidet gennem musikken

Ja, selvfølgelig! Du er velkommen på Roskilde Festival, uanset om du drikker alkohol eller ej.

Vores festival handler om at skabe fantastiske oplevelser, og det indebærer ikke nødvendigvis alkohol. Der er masser af sjove og spændende aktiviteter at deltage i, koncerter at nyde, og mennesker at møde, uanset om du drikker alkohol eller ej.

Her er et par tips til dig, der gerne vil drikke mindre alkohol:

  • Skift alkoholiske drikkevarer ud med alkoholfrie alternativer. I mange af boderne kan du købe alternativer til alkoholiske drikke såsom alkoholfrie øl og mocktails.

  • Drik genstande med lav promille. Så kan du bedre mærke dine grænser og nå at stoppe, inden du bliver fuldere, end du havde lyst til.