Stien Til Utopien

Følg stien til Utopien

02.07.2024Engagement

Den Grønne Ungdomsbevægelse inviterer til gåtur i retning mod optimisme og drømme for fremtiden.

Af Ina Marie Ernø Jacobsen, frivillig i Roskilde Festivals Mediehus

“Vi skal vende frustration, angst og håbløshed til optimisme og en tro på, at der er noget at kæmpe for”. 

Eleanor Susan Brocks er 16 år gammel og går til daglig på Det frie Gymnasium i København. Men hun er også aktivist i Den Grønne Ungdomsbevægelse - og i den egenskab også på Roskilde Festival for første gang.  

Sammen med sine medaktivister har hun skabt Trailtopia-stien, der skal inspirere festivaldeltagerne til at reflektere mere utopisk om fremtiden. 

Kunst, kreativitet og aktivisme i Flokkr Lab

På årets festival er Den Grønne Ungdomsbevægelse en del af Flokkr Lab, et fællesskab som udover Den Grønne Ungdomsbevægelse består af DFUNK, FLOR, Ungdommens Røde Kors og kunstnerduoen Baum & Leahy.  

Flokkr Lab er drevet af kunst, kreativitet og aktivisme, hvor unge forandringsskabere udvikler programindhold, der skal inspirere til aktiv deltagelse i at skabe en bæredygtig fremtid.  

Der er Trailtopia-workshop tirsdag klokken 13.00 ved Flokkr Container #2. 

Resten af aktiviteterne hos Flokkr Lab kan du læse mere om i Art & Activism-programmet. 

Flokkr Lab er støttet af Erasmus+. 

Trailtopia-stien starter ved Flokkr, går gennem campingområdet og ender i rolige omgivelser i The Yard. På vejen bliver du præsenteret for visioner for en vildere og mere broget dansk natur og inspiration til at drømme om en mere bæredygtig og inkluderende verden. Visionerne er uddrag fra Den Grønne Ungdomsbevægelses manifest Retfærdig Naturbevarelse. 

“Vi dyrker meget utopierne i Den Grønne Ungdomsbevægelse. Det er helt naturligt at blive vred og frustreret over klimaforandringerne, men vi får mere ud af at tale om, hvordan vi har det, og hvad vi drømmer om. Og så skal vi bruge mere tid med naturen, så vi får endnu mere lyst til at redde den,” forklarer Eleanor. 

Følger du Trailtopia hele vejen, ender du i rolige omgivelser i The Yard, hvor du kan skrive dine utopiske refleksioner på et spejl - så du kan se dig selv i dem. 

Festivaldonationer gør en stor forskel

Den Grønne Ungdomsbevægelse er et frivilligt fællesskab drevet af unge mennesker i hele landet, som kæmper for en mere grøn og retfærdig fremtid gennem aktivisme og strukturelle ændringer i samfundet. 

Roskilde Festival har i år doneret 250.000 kroner til Den Grønne Ungdomsbevægelse. Hvert år uddeler foreningen Roskilde Festival midler fra festivalens overskud til humanitært, andet velgørende, almennyttigt og kulturelt arbejde med særligt fokus på børn og unge. 

Og det gør ifølge Eleanor en afgørende forskel for en organisation som Den Grønne Ungdomsbevægelse.  

“Det gør en enormt stor forskel for en frivilligorganisation som vores at få den slags støtte. Det betyder, at vi kan lave større produktioner og nå ud med vores budskab til endnu flere mennesker i hele landet. For klimaforandringerne vedkommer os alle sammen,” forklarer hun. 

Du kan læse mere om, hvem der har modtaget donationer fra sidste års festival, her.